KEITTIÖSUUNNITELMIA

Olen aina ajatellut, että oman keittiön suunnitteleminen olisi lähes ylitsepääsemättömän vaikea tehtävä. Olen suunnitellut keittiöitä työkseni viimeiset viisi vuotta ja sitäkin ennen työskentelin nykyiselle työnantajalleni asiakaspalvelutehtävissä. Keittiöt ja kiintokalusteet ovat siis minulle tuttuja ja nyt sitten sitä ominta osaamisaluettani. Yleensähän käy niin, että mitä enemmän tietää, sitä suurempi tuska on valita itselle sopivia ratkaisuja. Tai ehkäpä vielä muotoilisin asian siten, että on vaikea valita kaikista hyvistä vaihtoehdoista se mikä eniten miellyttää ja minkä uskoo miellyttävän vielä tulevaisuudessakin.

Yllättäen tähän projektiin lähtiessä olikin todella helppoa löytää ne tähän taloon ja meille sopivat ratkaisut, materiaalit ja toimivat ajatukset. Olen itse aina sisustanut vaaleilla väreillä. Mukana on ollut pastellivärejä: sinistä, turkoosia, vaaleanpunaista. Nyttemmin olen alkanut ihastella tummia sinisiä ja vihreitä, tummaa harmaata. Kaikki ihannoimani värit ovat aina olleet kylmiä.  Hannan sisustus on ollut enemmän tummaa ja lämpimiä murrettuja sävyjä. Häntä ahdistaa liiallinen valkoisuus ja valo. Minä en välitä taas lämpimistä murretuista sävyistä ja pimeydestä.  Olemme vähän kuin sisustuksen päivänsäde ja menninkäinen 😂 Minusta tuntuu, että nyt olemme kuitenkin löytäneet sellaisia ratkaisuja, jotka eivät ahdista kumpaakaan, vaan pikemminkin olemme molemmat innoissamme tekemistämme valinnoista.

Kodin kiintokalusteet tulevat Puustellilta.  Keittiöstä tulee moderni, käytännöllinen, mutta ratkaisuiltaan kuitenkin yksinkertainen. Uskon valintojemme kestävän myös aikaa ja katseita.

Tilaan oli Kastellin pohjan mukaan suunniteltu kaapistot L-keittiön muotoon ja lisäksi saareke ulkoseinälle. Aikani mallailin tuohon pohjaan saareketta, mutta luovuin ajatuksesta nopeasti. Mielestäni saarekettea ei kannata suunnitella vain siksi, että olisi saareke. Sen pitää olla tarpeeksi suuri, jotta siitä on hyötyä. Jos siinä on toiminnallisuuksi, pitää siinä mahtua kuitenkin vielä tekemään muutakin eli valmistelemaan ruokia tai aamupalaa tms. Tähän keittiöön ei olisi mahtunut, kuin 110-120cm leveä saareke, joten aloin pyöritellä suunnitelmaa uudelleen. Lopulta päädyin piirtämän suunnitelman, jossa kaapisto kiertää seinien myötäisesti, eli U:n muodossa. Tämä tarkoitti sitä, että jouduimme muuttamaan keittiön 210cm korkean ikkunan 140cm korkeaksi, jotta kaapisto mahtuu ikkunan alle.

Eteisen puoleiselle seinälle tulee komeroseinä, johon tulee integroitu jää-/pakastinkaappi, uuni-/mikrokomero, sekä sisälaatikkokomero. Nurkkaan kulmakaapin päälle tulee välitilakaappi, johon saa helposti piiloon leivänpaahtimen ja muuta pikkusälää, kuten öljypullot jne. Sen yläpuolelle tulee ylös aukeava seinäkaappi. Liesitaso tuulettimineen tulee U:n pohjukkaan. Liesitaso on 80cm leveä, jotta on tilaa kokkailla. Tälle seinustalle ei tule lainkaan seinäkaappeja. Toiseen kulmaan ikkunan alle jää reilusti työskentelytilaa. Allas ja tiskikone tulevat ikkunan vasemmalle puolelle, jolloin astiat on helppo tyhjentää suoraan ruokapöydästä tiskikoneeseen. Kulmakaapit ovat aina  vähän ongelmallisia. Parhaan hyödyn sain, kun aloin miettiä mitä kulmakaapeissa aion säilyttää. Oikeaan nurkkaan tulee Mondo-mekanismi, jossa ovet taittuvat mekanismin sisälle ja mekanismi pyörii 360 astetta ympäri. Tässä kaapissa tullaan säilyttämään kulhoja ja mahdollisesti kattiloita yms. Vasempaan kulmaan tulee tavallinen taiteovellinen hyllykulmakaappi. Sinne sijoitetaan painava ja tilaa vievä yleiskone, samoin kuin smoothiekone, blenderi ja vohvelirauta. Kaikkea sellaista, mitä ei niin usein tarvita.

Puustellin musta harjattu mänty höystettynä Calcatta kvartsitasoilla.
Oviksi valitsimme mustan harjatun männyn. Tämä ovimalli on ollut pidempään Puustellin valikoimissa, kuin minä, mutta aina vaan se näyttää yhtä hyvältä! Vetimiksi pöytäkaappeihin tulee tummat listavetimet. Komeroseinälle tulee simppelit mustat tankovetimet. Tasoiksi olin ajatellut aluksi tammikuvioista laminaattitasoa, mutta sitten näin uuden malliston 20mm paksun marmorikuvioisen Calcatta white kvartsitasot ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Tasot valmistaa Louhi Kivitasot, ja ne ovat Puustellin yksinmyyntimallistoa. Tästä tasosta olen erityisen innostunut. Tasomateriaalia tulee myös kaapiston päätyyn, joten tason marmorikuvio jatkuu lattiaan saakka.
Alla vielä kuvia materiaalivalinnoistamme.

Louhen Calcatta white kvartsitaso

Puustellin TP22V hiilen musta mänty ovi. Ylhäällä näkyy tasoa ja näiden välissä uusi listavedinmalli.

Olen kerännyt Pinterestiin kuvia keittiöistä. Jokaisessa keittiössä on jotain hyvää.


Kodinkoneet tulevat suurimmaksi osaksi Siemensin mallistosta. Tuulettimesta ei ole vielä täyttä varmuutta; tuleeko kuvassa nyt oleva Lapetekin Falmecin Flipper vai otammeko liesituulettimen myös Siemensin mallistosta. Poikkeuksen Siemensin linjaan tekee integroitava jää- ja pakastinkaappi. Siemensin integroitavassa yhdistelmäkaapissa on pakasteosassa vain kaksi laatikkoa, ja koska meille ei tule erillistä pakastinta, ei tuo riitä millään. Pitää siis vielä etsiä kylmälaite, joka sopii paremmin käyttöömme. Todennäköisesti sellainen löytyy AEG:lta.

Allas, hana, valaisimet ja pistorasiat ovat Lapetekin ja Limenten mallistoa. Allas kiinnitetään tason alapintaan, tasojen valmistajan toimesta. Altaaksi valikoitui Blanco Etagon allas, jonka materiaalina on silgranit. Altaan väri aiheuttaa vielä päänvaivaa. En osaa päättää haluanko antrasiitin värisen, vaiko valkoisen. Pinterest taulusta löytyy kaikki tällä saralla toistaiseksi tekemämme valinnat.


-Mari

Kommentit

Suositut tekstit