VOIKO KATTOON IHASTUA

Viikonloppuisin on aikaa pohdiskella, tutkia, ihmetellä ja ihastua.
Kuinka monta kertaa viikonlopun aikana voi sitten ihastua? En ole laskenut, mutta useammin, kuin teinivuosina. 🙈

Kävimme lauantaina VäriÄssissä, ensi kesän asuntomessujen naapurissa, tutkimusmatkalla ja vahvistamassa budjettimme sisustusosion kustannusarvioita. Meille esiteltiin upeita Vehoniemen laattamyymälän betonijäljitelmälaattoja, jotka valitettavasti joudumme rajaamaan pois suunnitelmistamme budjettisyistä ainakin tässä vaiheessa, mutta olihan upeita laattoja! Löysimme kuitenkin myös omaan budjettiimme sopivamman hintaisia malleja ja Hanna sai budjettiexcelinsä päivitettyä.

Päivän touhujen hiljennyttyä aloin illalla surffailla sisäkattoratkaisuja. Olemme ajatelleen alusta lähtien, että meille tulee ruiskumaalattu sisäkatto. Meillä on sellainen tämän hetkisessä asunnossa ja minulla oli myös edellisessä omakotitalossa. Se on monen mielestä jo vähän vanhanaikaisen näköinen ratkaisu, mutta olen itse pitänyt siitä.  Ruiskumaalattu katto on siinä mielessä kiitollinen, ettei siinä näy aivan pienet epätasaisuudet kipsilevyjen saumauksessa, mutta sen huonoina puolina pidän sekä herkkyyttä halkeiluille saumakohdissa että suttaantumista ilmastointiventtiilien ympäristöstä.
Ruiskumaalattu kipsilevykatto.

Mdf-paneeleista en ole koskaan liiemmin pitänyt, joten sitä en ole edes harkinnut vaihtoehtona. Edellisessä rakentamassani omakotitalossa oli mdf-paneelikatto, mutta ei minun tahdostani ;)

Eilisen illan surffauksen tulokena löysin katon jollaisen haluan, tahdon, pakko saada! Yksi suurimmista kysymysmerkeistä on toteutuksen hinta.

RIMAKATTO

Rimakatoista löytyy aika vähän tietoa netistä.
Toistaiseksi selvitettyä. Rimana on pääsääntöisesti käytettt 45x45 ympärihöylättyä oksatonta mäntyä tai koivua. Myös 70mm leveää rimaa on käytetty. Pintakäsittelynä joko pelkkä uv-lakka tai valkoisella sävytetty vaha tai lakka. Rimojen alle asennetaan musta maisemointi tms. kangas. Rimojen väliin tuleva rako 45mm leveällä rimalla timpurinkynän kapeampi aivu ja 70mm leveällä mahdollisesti samaisen kynän leveämpi reuna.

Oman mausteensa tähän tui tietenkin sitten vielä valaistus. Mikä olisi järkevin tapaus toteuttaa valaistus tällaisen katon kanssa. Löysin instagramista kuvan jossa oli tehty upeat valaistusalueet rimojen "väliin". Linkin takaa pääsee käsiksi kuvaan josta aukeaa ehkä ajatus millaisesta haaveilen.
https://www.instagram.com/p/Bd7KHu3hW-Q/


Vaihtoehtoja tässäkin siis on.
Ymmärrän täysin, että sekä materiaalien, että työn puolesta tämä on kalliimpi ratkaisu kuin suunnittelemamme ruiskumaalaus. Budjettia pitää sitten tehostaa jostain muualta. Esim makuuhuoneiden kattojakaan ei ruiskumaalata, vaan paneloidaan sillä kirotulla mdf:llä tms.

Olen kerännyt kasan kuvia Pinterestiin sisäkatot-kansioon rimakatoista. Juuri nyt on vaikea nähdä mitään muuta vaihtoehtoa katoksi kuin edellä mainittu.


-Mari-

Kommentit

 1. Moikka! Eksyin lueskelemaan blogianne... Mukavia suunnitelmia. Itsellämme rakennusprojekti on jo loppuvaiheessa, mutta rimakatto oli kyllä parhaita valintoja kotiimme. Sellaiseen voi todellakin ihastua. Itsekin löysin rimakatot aikanaan jostain rakennusblogeista ja ei sen jälkeen voitu enää muuta harkita talon olohuonepäätyyn. On kyllä ihan muuta kuin ruiskumaalattu katto.

  Meillä on katossa 45x21 rimaa leveä puoli alaspäin. Vaikka toki paksummasta rimasta vielä hienompi tulisikin, niin ei ehkä suhteessa paksuuden myötä nousevaan hintaan. Meillä rimojen väli on timpurin kynää reilumpi n. 21mm, eli rima sivuttain. Rakennettiin katto itse appiukon kanssa, mutta esim. Hiidenpesä-blogissa käyttivät juuri timpuriakin ja parissa viikossa tuli heillä aika valmista isolle alalle. Arvokas katto toki, mutta sen arvoista! Makkareissa ja eteisissä meillä onkin sitten säästösyistä juurikin sitä valkoista mdf:ää.

  Tässä linkki omaan blogiimme rimakatto-tagillä varustettuihin n. 20 juttuun, rakentelua löytyy siellä vanhemmasta päästä, jos kiinnostaa... http://tummaapuuta.blogspot.fi/search/label/rimakatto

  t. Tuomas / Tummaa puuta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuomas! Juuri tällaisia rohkaisuja kaipaamme että olemme tekemässä hyviä valintoja 😉 hyppään kohta autoon pelkääjän paikalle matkalla kohti vantaan rakennusmessuja ja taidanpa perehtyä blogiinne matkalla 😊

   Poista
 2. Rimakatto on minullakin haaveissa! Se tuo niin paljon lisää talon sisustukseen. Näytin myös kuvia sisarelleni ja hän sanoi, että nyt hänkin haaveilee semmoisista. Haaveena olisi itselläni tumma rimakatto. En päässyt tuota linkkiä katsomaan, mutta kuulostaa kyllä hienolta tuo että valot menisi rimojen väliin. Kuinkahan siinä valaistusteho riittäisi?
  https://www.parkanonlista.fi/jakelukauppa/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit