MIKÄ IHMEEN KIERTOILMATAKKA?

Kastellin talopakettiin kuului hyvin perusmallinen takka. Tiesimme heti, että se ei tulisi tyydyttämään sellaisenaan. Takka oli suunniteltu aivan keskelle olohuonetta, joten sen piti olla näyttävä, mutta kuitenkin sopusuhtaisen kokoinen. Vaihtoehtoina oli katsoa Uuniseppien ja Tulikiven mallistosta takka ja sen jälkeen selvittää muutoshinta.
Niinpä marssimme Uuniseppien myyntitiloihin ja löysimme takan joka ei ollut ehkä ihan napakymppi, mutta istui suunnitelmaamme kohtalaisen hyvin. Muutoshintaa takalle olisi tullut himpun alle 2000€.  Niinpä lisäsimme budjettiimme vastaavan kokoisen summan ja totesimme, että muutos on "sen arvoinen". Päädyimme valkoiseen Tonava nimiseen takkaan. Omasta mielestäni se oli mittasuhteiltaan inan liian korkea, mutta seuraavasta meitä miellyttäneestä mallista olisi tullut tuplaten lisää hintaa, joten se unohdettiin laskuista ja "lopullinen" valintamme oli Tonava.

Uuniseppien Tonava.


Hieman myöhemmin kävimme jälleen kerran yhdessä pohjakuvaa läpi ja tulimme siihen tulokseen, että takka pitää siirtää. Se oli suunniteltu keskelle olohuonetta, ja käytännössä jakoi tilan siten, että takan taakse, makuuhuoneiden eteen jäi käytävä. Takka päädyttiin siirtämään kodinhoitohuoneen puoleiselle seinälle.

Seuraavan kerran Kastellilla käydessämme kerroimme myyjälle, että olimme ajatelleet siirtää takan. Hän pitikin päätöstämme hyvänä ja antoi meille matkaan mukaan lisää ajateltavaa. Hän kehotti käymään Porin Takassa katsomassa kiertoilmatakkoja. Sellainen olisi hyvä lisälämmitysmuoto meidän taloomme kuulemma.

Ensimmäinen ajatus: "Jahas jahas... mikäs tämä kiertoilmatakka nyt sitten oikein on!? Eikö se varaava takka olisi nyt ollut kaikkein järkevin? Sehän lämmittää pitkään ja sellaisesta minulle oli ennestään kokemusta. Se oli se turvallinen valinta!"

Hetken silmien pyörittelyn jälkeen aloimme tutkia asiaa netistä - mistäpä muualtakaan. Olemme sen verran ahkeria Googlen käyttäjiä, että tämä talo voitaisiin hyvin nimetä Nettitaloksi.

Pariin otteeseen tartuimme puhelimiin tai tietokoneisiin ja surffailimme asiaa. Jokaisen surffaukse jälkeen päädyimme aina eri mielipiteiseen siitä kumpi olisi parempi kiertoilma vai varaava. Lopulta aloimme olla sitä mieltä että kiertoilmatakka saattaisi oikeasti olla meille se oikea valinta.

Kävimme lopulta omatoimisen tutkinnan jälkeen Porin Takassa ottamassa asiasta selvää. Kärsivällinen myyjä jaksoi vääntää vyyhdin jos toisenkin rautalankaa ja kertoa eri takkojen ominaisuuksista ja mahdollisuuksista.
Myyjä kysyi heti alkuun: "Aiotteko lämmittää takkaa joka päivä? Jos ette, niin kiertoilmatakka saattaisi olla se oikeampi vaihtoehto." Ja jatkoi:"Varaavan takan hyödyt tulee parhaiten esiin silloin, jos lämmitetään päivittäin tai vähintään joka toinen päivä."
Oukei, selvä! Tämä oli helppo ymmärtää. Tuskin lämmittäisimme takkaa ihan joka päivä.
Lisäksi hän selitti kiertoilmatakan lämmittysperiaatteen, sekä esitti hyvin asiaa havainnollistavan kuvan siitä miten kiertoilmatakan ja varaavan takan lämmitys eroaa käytännössä toisistaan.

Kiertoilmatakan ja varaavan takan/säteilylämpökamiinan lämmön jakautumisen ero. Kuva: Nordpeis

Ensimmäinen kuva esittäää miten kiertoilmatakka kierrättää lämmön tasaisesti ympäri huoneen. Kiertoilmatakan lämmön luovutus alkaa heti kun takkaan on sytytetty tuli, ja lämmitystehoa voi lisäksi säätää siten, että takka luovuttaa enemmän tai vähemmän lämpöä huonetilaan. Toinen kuva havainnollistaa miten säteilykamiina luovuttaa lämpöä. Samalla periaatteella toimii myös varaavat takat. Käytännössä takka säteilee yhdestä pisteestä ja tuottaa suurimman lämmön välittömään läheisyyteensä ja lämmitysteho on parhaimmillaan vasta myöhemmin tulen polttamisen jälkeen.

Kiertoilmantakan lämmitystehoa voi säätää.


No... Tässä kohtaa pitää varmasti tunnustaa jonkin asteisena esteetikkona, että vaaka alkoi kallistua kiertoilmatakan suuntaan viimeistään siinä kohtaa kun löysimme TÄYDELLISEN takan- Contura i41T. Katseenvangitsijan, joka suorastaan huusi pääsyä olohuoneeseemme! Se oli sopusuhtainen, pinnassa oli kaunis ja moderni vuolukivi ja siihen sai liitettyä pienen kivitason, jonka alle voi järjestellä muutaman kauniin koivuhalon. Tämän takan löydettyämme, ainakin minä olin täysin vakuuttunut kiertoilmatakan ihan kaikista eduista!
Contura i41


Contura i41T vuolukivipinnalla.

Ilmoitimme talomyyjällemme, että jätämme takkapaketin pois talotoimituksesta. Takan pois jättäminen tarkoitti käytännössä sitä, että myös hormipaketti poistui toimituksesta. Takkamyyjän kanssa keskustellessame selvisi kuitenkin, että valitsemamme takkamalli + hormipaketti tulisi lopulta suunnilleen saman hintaiseksi, kuin mitä meille takan pois jättämisestä oli hyvitetty + mitä olisimme joutuneet maksamaan lisää takkamuutoksesta. Käytännössä tämä muutos oli siis sellainen, ettei se vaikuttanut lopulliseen budjettiin millään tavalla.

Muutoksia piirrustuksiin aiheutui sen verran, että takkaa varten valetaan pohjaan korvausilmaputki. Normaalisti takka ottaa tarvitsemansa hapen huoneilmasta. Nykyisten talojen ollessa niin ilmatiiviitä ei happi tahdo riittää ja siksi puu ei pala puhtaasti. Korvausilmaputkella varmistetaan tarvittava hapen saanti ja toivottavasti puhtaampi palaminen. Jälleen asioita, joita ei olisi itse osannut ottaa huomioon.

-Mari-

Kommentit

  1. Hei! Paljon takka tuli maksamaan hormeineen ja asennuksineen?

    VastaaPoista
  2. Hienoja takkoja, valinnan vaikeus on varmasti näissä aina edessä. Meille tulossa varaava takka, mutta vielä käyn läpi erilaisia vaihtoehtoja. Niitä kun riittää. Mukava kuitenkin, kun alkaa asiat käytännössä edetä, ja kohta pääsee muuttamaan. Tsemppiä teidänkin urakkaan!
    http://www.uniikkiuunit.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit