2000 PÄÄTÖSTÄ, JOS RIITTÄÄ

Huhujen mukaan rakentajan tai rakennuttajan tulee tehdä vähintään 2000 päätöstä projektin aikana.

Vielä ei ole lapio käynyt maassa kertaakaan, mutta päätöksiä on tehty jo useita - niin isoja kuin pieniä. Isoin päätös oli varmasti se, että tähän projektiin lähdetään. Tiedämme myös, että olemme lopulta itse vastuussa kaikista tekemistämme päätöksistä. Siitäkin huolimatta olemme pyytäneet läheisiltä palautetta ja heidän ajatuksiaan. Osan ajatuksista olemme alussa tyrmänneet täysin ja jonkin ajan kuluttua ymmärtäneet, että heidän antama vaihtoehto on ollut ainoa oikea.

Tontti, talomalli ja halutut toiminnallisuudet kodilta
Iso kokonaisuus niin yhdessä kuin erikseen. Tontti ja asemakaava itsessään määrittelevät pitkälti millaisen talon voi rakentaa. Talomallin valinnan jälkeen muutoksia on tehty seinien sisäpuolelle järkevien eurojen raameissa. Jotain pientä kivaa on kuitenkin myös valittu, kuten työhuoneen viuhuvat pariovet.

TALON SIJOITTELU TONTILLE
Vaihtoehtoja oli tontin muodon vuoksi tasan kaksi.
1) Kahden auton autokatos sekä varasto pihan perälle ja talo eteen tien viereen.
2) Kahden auton autokatos sekä varasto tien viereen ja talo taakse.

Olimme todella vakuuttuneita siitä, että vaihtoehto 1 olisi oikea ratkaisu. Lopulta - isät on niin viisaita - olemme kuitenkin ehdottomasti päätymässä vaihtoehtoon kaksi. Tällä tavalla talo asettuu tontille niin, että saamme auringon valaisemaan taloa päivisin (ja kesäiltaisin), viereisten tonttien talot ja muut rakennukset eivät aiheuta uusia säädöksiä palomääräyksiin, saamme autokatoksesta hieman suojaa talolle sekä erityisesti lumitöiden alue pienenee huomattavasti. 

LÄMMITYSMUOTO
Halusimme ehdottomasti lattialämmityksen, ja takan lämmön kylmien talvien varalle ;)
Varaava takka oli alunperin varma valinta, mutta useiden keskusteluiden sekä erilaisten esitteiden selaamisen jälkeen päädyimme lopulta kuitenkin kiertoilmatakkaan.

LAMINAATTIA, LAATTAA, MAALIA, PANEELIA
Sisustuksen lopullisia valintoja voi vetkutella. Niitä on kuitenkin mietitty heti alusta lähtien, jotta olemme saaneet käsityksen oikeansuuruisesta budjetista. Olemme keränneet pinterest -tauluun jos jonkinmoisia ajatuksia, haluttua tunnelmaa ja samalla vaihtoehtoja matkalla kohti oikeaa valintaa. Pinterest tauluamme ja sen kehittymistä voit seurata


KEITTIÖ JA KIINTOKALUSTEET
Uuden kotimme keittiö ei ole kooltaan kovin suuri, mutta tulee sisältämään kaiken tarpeellisen. Tämä on se paikka, johon olemme tekemässä laadukkaimpia valintoja niin materiaalien kuin koneiden osalta - kaikille sitä jotain pientä extraa. Kerrasta suunnitelma ei kuitenkaan mennyt maaliin, versioita oli useita.

SÄILYTYSRATKAISUT
Nykyisen kotimme säilytysratkaisut ovat hieman puutteelliset, mutta olemme tulleet toimeen. Uuden kodin toimintoja on pyritty pohtimaan siten hyvin konkreettisella tavalla. "Minne nämä tavarat päätyvät ja missä näitä tavaroita tulisi tulevaisuudessa säilyttää/käyttää".

Päätöksiä, niitä tässä projektissa tulee riittämään. Jossain kohtaa vaihtoehdoista tulee aina löytyä viimeisin valinta. Välillä päätöksen tekeminen on helppoa, ja toisinaan valinta pusketaan läpi viimeisellä hetkellä. Välillä käy niinkin, että jo kerran tehty päätös perutaan ja tehdään uusi.

-Hanna

Kommentit

Suositut tekstit